Mārīte. Lellītes. Dzīves stāstiņi

Krišjāņa Barona muzejs

Krišjāņa Barona muzejs līdz 6. augustam aicina aplūkot divas izstādes: “Mārīte. Lellītes. Dzīves stāstiņi” un “Kārkli. Kārkli. Kārkli.” Tajās eksponētas Mārītes Kārkliņas gatavotas lellītes un lellīšu tautastērpu kolekcija, kā arī Ilzes Kārkliņas kārklu pinumi.

“Izstādē “Mārīte. Lellītes. Dzīves stāstiņi” aplūkojamas Mārītes Kārkliņas gatavotās tautumeitas un dēli no visiem Latvijas novadiem, kuri ieradušies Rīgā uz saviem Dziesmu svētkiem,” stāsta muzeja vadītāja Rūta Kārkliņa. M. Kārkliņa izgatavojusi ne tikai košus tautastērpus, bet arī uzšuvusi lellītes, kas, kopīgi rotaļājoties, veido nelielas ainiņas – ap ugunskuru dejā griežas līgotāji, bet turpat netālu atrodas Krišjāņa Barona lellīte gan bērnībā, gan arī jau kopā ar sievu Dārtu.

Izstādi papildina īsas video filmiņas, kurā redzams, kā M. Kārkliņa gatavo lellītes: cik nopietns ir acu piešūšanas darbs, kā top lellīšu tērpu detaļas.

Savukārt izstādē “Kārkli. Kārkli. Kārkli” aplūkojami Ilzes Kārkliņas meistarstiķi – no kārkliem darināti dažādi dekori, kas, savīti dažādās formās un priekšmetos, veido arī interesantas spēles ar gaismu.

 

Saistībā ar aktuālajām prasībām Covid-19 izplatības ierobežošanai, Krišjāņa Barona muzejs uzņem tikai individuālus apmeklētājus un vienas mājsaimniecības locekļus. Lūdzam neapmeklēt muzeju, ja jums ir elpceļu infekcijas slimības simptomi, noteikta pašizolācija, mājas karantīna vai stingra izolācija. Muzejam ir tiesības personām ar elpceļu infekcijas slimības pazīmēm liegt ieeju muzejā un aicināt tās atstāt muzeju. Ikvienam muzeja apmeklētājam jālieto mutes un deguna aizsegs.