Muzeju nakts ceļvedis: Jaunu zināšanu meklētājiem

Visi muzeji

Jaunas izstādes, ekskursijas un īpaši sarunu vakari bagātinās Muzeju nakti ne tikai ar jauniem iespaidiem, bet arī jaunām zināšanām. Izstāde “Andrejs Upīts portretos” aicinās no netradicionāla un inovatīva skatpunkta palūkoties uz slaveno rakstnieku, tāpat kā izstāde “Nezināmais Barons” atklās mazāk zināmus dzīves faktus par Krišjāni Baronu. Muzejos notiks vēl vairāki pasākumi, kas apmeklētājiem sniegs interesantus faktus un zināšanas par muzeju personībām un sabiedrībā aktuāliem notikumiem.

Jāņa Akuratera muzejs (Rīga, Ojāra Vācieša 6a)

21.30 Videostāsts “Septiņi tēli dzīvo pie autora”. Videostāsts iepazīstina ar septiņiem Jāņa Akuratera zināmāko darbu tēliem. Tēli atdzīvojas, lai pastāstītu gan par sevi, gan arī literāro darbu, no kura viņi nāk.

18.00–24.00 Apmeklētājiem atvērta muzeja ekspozīcija un izstāde “Kad vēl bija prieks. Preses ballei 100”. Jaunā izstāde stāsta par grandiozām ballēm starpkaru Rīgā, kur pulcējās Latvijas sabiedriskie darbinieki, to skaitā arī Jānis Akuraters ar savu ģimeni. Smalkas kleitas, parfīmi un pat parūkas, svinīgas sarunas un dejas, Preses pīle un Drukaskļūdu velniņš vizmoja Preses ballē un nu arī izstādē Jāņa Akuratera muzejā.

Krišjāņa Barona muzejs (Rīga, Krišjāņa Barona iela 3-5)

18.00 Izstādes “Nezināmais Barons” atklāšana. Caur četrām dažādām tēmām, četriem pētniekiem un četrām Baronu dzimtas pārstāvju roku līnijām izstāde vēsta par Dainu tēva Krišjāņa Barona mazāk zināmiem dzīves faktiem.

19.30–20.30 Ukrainas stunda. Tikšanās ar arhitektu Aleksi Babuškinu, “Latvijas skvēra” Kijivā autoru. Ukraiņu vidusskolas 10. klases audzēkņa Ivana Meščana prezentācija “Mana dzīve Latvijā”. Latviešu un ukraiņu dziesmas.

Raiņa un Aspazijas māja (Rīga, Baznīcas iela 30)

19.00–23.00 Ekskursijas Raiņa un Aspazijas dzīvoklī un filma par Raini un Aspaziju “Laikarits”.

Raiņa un Aspazijas vasarnīca (Jūrmala, Jāņa Pliekšāna iela 5/7)

20.00–20.45 Stāsts par Raiņa un Aspazijas “saulgriezīti”. Firmas “Schwrzwald” sienas pulkstenis melnā koka rāmītī (tagad glabājas Raiņa un Aspazijas vasarnīcā) bija dzejnieku korespondences glabātuve. Vāciski rakstītajās vēstulēs dēvēts par Sonnenblume un dažādos tulkojumos saukts gan par saulespuķīti, gan saulgriezīti. Raiņa un Aspazijas vasarnīcā būs arī saulespuķu stādīšanas akcija (aicinām nākt ar savu saulespuķes stādiņu, bet būs arī uz vietas).

19.00–1.00 Atvērta ekspozīcija “Es un Tu” un memoriālās istabas.

Raiņa muzejs “Jasmuiža” (Aizkalne, Preiļu novads)

22.00–24.00 Muzikāla un multimediāla pastaiga “Dzejnieku mīlas stāsts”.

Raiņa muzejs “Tadenava” (Dunavas pagasts, Jēkabpils novads)

19.00–24.00 Izstāde “Negaidīti priekšmeti Raiņa un Aspazijas bibliotēkā”. Raiņa un Aspazijas bibliotēkas grāmatas ir interesantas arī kā lietas pašas par sevi, turklāt tās glabā pavisam negaidītus atklājumus – tajās tīši vai netīši ievietotus priekšmetus, visbiežāk pavisam nesaistītus ar grāmatas saturu.

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs (Rīga, Alberta iela 12–9)

19.00–01.00 Iespēja apskatīt Jaņa Rozentāla ģimenes dzīvokli un Rūdolfa Blaumaņa istabu.

Andreja Upīša memoriālais muzejs (Rīga, Brīvības iela 38-4)

19.00–24.00 LMA grafikas nodaļas studentu darbu izstāde “Andrejs Upīts portretos”. Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas studentu darbu izstāde ir gan nopietns un akadēmisks, gan netradicionāls un inovatīvs visdažādākajās tehnikās veidots skatījums uz labi pazīstamiem Andreja Upīša portretiem un rakstnieka daudzveidīgo literāro devumu.

19.00–24.00 Muzeju nakts apmeklētājiem tiek piedāvāta interaktīva spēle “Izglāb gleznu!” un interaktīvi literāra atrakcija “Atpazīsti Andreja Upīša darbus!”

Ojāra Vācieša muzejs (Rīga, Ojāra Vācieša iela 19)

19.00–23.00 Kino vakars. Filmas par un ap Ojāru Vācieti – filma “Ceturtā dimensija”, (1977, rež. L. Žurgina) “Visāda garuma stundas” (2013, rež. M. Balode), dokumentālā filma “Daugavas leģenda” (1966, rež. L. Gaigals).

17.00–24.00 Ekspresizstāde “Melnais un baltais” stāsta par dažādām melnbaltām lietām muzeja krājumā – šaha galdiņu, klavieru taustiņiem un citām melnbaltām vai simboliski melnbaltām lietām, kas ļauj no netradicionāla skatupunkta paraudzīties uz dzejnieku O. Vācieti.
Gunāra Janaiša fotogrāfiju izstāde “Nekā tāda”, kuru veidojusi muzeja vadītāja Ieva Ķīse sadarbībā ar Gunāru Janaiti, vēsta par G. Janaiša un O. Vācieša kopīgo laiku un kļuvusi par pēdējo izstādi, kuras veidošanā piedalījies pats fotomākslinieks.

Atvērta arī muzeja ekspozīcija un pastāvīgā izstāde “Starp dzejoļiem”.

Ieeja visos pasākumos un darbnīcās ir bez maksas. Lietus gadījumā pasākumi, kas ieplānoti muzeju āra teritorijās, var tikt pārcelti uz iekštelpām.

Plašāka muzeju nakts programma: Muzeju nakts 2022

Muzeju nakts dēļ 14. un 15. maijā ir mainīti muzeju darba laiki. Tie atrodami ŠEIT.

Izmaiņas muzeju darba laikā svētkos

Svinot Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas dienu un Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, no 30. aprīļa līdz 6. maijam izmaiņas Memoriālo muzeju apvienības muzeju darba laikā.

Visi muzeji