Andreja Upīša muzeja piedāvājums vēstures stundām

Andreja Upīša memoriālais muzejs aicina 5.–12. klašu skolēnus nokļūt autentiskā 20. gadsimta 50.–70. gadu dzīvoklī un padziļināt izpratni par Latvijas vēstures līkločiem! Rakstnieka Andreja Upīša neparastais liktenis ir spilgts un aizraujošs piemērs globālo vēsturisko izmaiņu izpausmēm un sekām individuālā līmenī.

JAUNUMS: “Latvietis un viņa izvēles: kreisais Upīts”, 9.–12. klase, klātienē vai Zoom

Kā Andrejs Upīts pievērsās marksismam? Un kāda bija šīs izvēles cena? Vai tikai publiskajā atmiņā aptraipīts tēls? Tematiskās ekskursijas mērķis – izskaidrot vēsturiskos, sociālos un ekonomiskos apstākļus, kas veicināja kreiso ideoloģiju popularitāti 20. gadsimta Latvijā. Vienlaikus atceroties, ka cilvēks nav tikai nevarīgs apstākļu upuris, katrs pats ir atbildīgs par savām izvēlēm un to sekām.

JAUNUMS: “Andrejs Upīts Rīgā”, 5.–12. klasei, klātienē

Izstāde “Andrejs Upīts Rīgā: jauns cēliens dzīvē” stāsta par grandiozām pārmaiņām, kuras laikaposmā no 19. gadsimta beigām līdz 20. gadsimta 70. gadu sākumam piedzīvo gan Rīga, gan A. Upītis, kurš no jauna, nabadzīga skolotāja piepilsētas koka namiņa sētas pusē tikai ar neatlaidīgu darbu kļūst par atzītu rakstnieku lielā dzīvoklī pašā galvaspilsētas sirdī. Paralēli izstādei tapusi muzejpedagoģiskā programma, kas papildus uzsver A. Upīša dzīves un darba vietu arhitektonisko un pilsētbūvniecības vērtību, jo starp izstādē iekļautajiem namiem ir četri valsts aizsargājami kultūras pieminekļi.

“Zelta krātiņā: LPSR Tautas rakstnieki”, 9. –12. klase, klātienē vai Zoom

Nodarbības gaitā skolēni izzina Latvijas PSRS radošās elites dzīves un darba apstākļus. Iepazīšanās ar vairāku padomju režīma visaugstāk novērtēto jeb tā dēvēto Tautas rakstnieku (Andreja Upīša, Viļa Lāča un Annas Sakses) likteņiem pirms un pēc II pasaules kara, kā arī vēstures un literatūras faktiem, veido izpratni par laikmeta un personības mijiedarbību un personiskās atbildības nozīmi.

“Romāns ar Zeltu”, 9.–12. klase, klātienē vai Zoom

Muzejpedagoģiskās nodarbības centrā ir A. Upīša romāns “Zelts” (1914): neticami laikmetīgs stāsts, kas lieliski ataino straujo uzplaukumu, ko Rīga piedzīvoja 20. gadsimta sākumā. Varoņu vieglprātīgās dēkas mudina vilkt paralēles ar mūsdienām un jautāt: vai nauda pieder mums, vai tomēr mēs – naudai? Savas atbildes jāmeklē arī katram 21. gadsimta pusaudzim. Par romāna aktualitāti liecina arī nupat iznākušais tulkojums angļu valodā.

Nodarbību ilgums: 40–60 minūtes, nepieciešamības gadījumā nodarbības garumu var pielāgot.
Maksa par nodarbību: skolēniem 2,00 eiro; skolotājam, kas pavada grupu, ieeja bez maksas.
Visas nodarbības, izņemot “Latvietis un viņa izvēles: kreisais Upīts”, var apmaksāt ar Latvijas Skolas somas finansējumu.

Vairāk par pieteikšanos nodarbībām: https://memorialiemuzeji.lv/skolas-soma-muzejos/

Kontakti:
Andreja Upīša memoriālais muzejs,
Brīvības iela 38-4, Rīga
Tālr. +371 67289767;
e-pasts: upits@memorialiemuzeji.lv

Attēlā: Evijas Freidenfeldes darbs no izstādes “Andrejs Upīts portretos”, 2022. gads, LMA Grafikas nodaļas studentu darbi.