Saruna ar Ingunu Dauksti-Silasproģi

Andreja Upīša memoriālais muzejs

29. oktobrī plkst. 18.00 Andreja Upīša memoriālais muzejs Rīgā (Brīvības ielā 38–4) aicina uz tikšanos ar literatūrzinātnieci Ingunu Dauksti-Silasproģi. Šī saruna turpina diskusiju ciklu ar grāmatu sērijas “Es esmu…” autoriem, turklāt šoruden muzejā viesojas tieši sērijas monogrāfiju autori – literatūrzinātnieki. Sarunās autori atskatīsies uz konkrētajiem pētījumiem, to tapšanas apstākļiem, tajos aprakstītajām kultūrvēsturiski nozīmīgajām personībām un citām intriģējošām niansēm. Sarunu vadīs muzeja vecākais speciālists, Mg. phil. Arnis Koroševskis.

Pēc viena no pamanāmākajiem un nozīmīgākajiem notikumiem jaunākajā latviešu literatūrā – vēstures romānu sērijas “Mēs. Latvija, XX gadsimts” (2014–2018) – tās iniciatori 2018. gadā nolēma spert nākamos soļus ar vēl jo iespaidīgāka literāra projekta īstenošanu. Šoreiz, lai radītu Latvijas kultūras vēsturē unikālu un līdz šim nebijušu literatūras un literatūrzinātnes mijiedarbes projektu, vienkopus pulcēti ne tikai dažādu paaudžu un literārās pieredzes rakstnieki, bet arī literatūrzinātnieki, kuru redzeslokā nonākušas 13 Latvijas kultūras vēsturē nozīmīgas personības – sākot ar Annu Brigaderi un beidzot ar Ilzi Šķipsnu. 2020. gadā sērijā “Es esmu…” tika publicēti pirmie literātu darbi, savukārt kopš 2021. gada sērijā ir publicētas sešas monogrāfijas – Jāņa Zālīša pētījums par Jāni Ziemeļnieku “Kam puķe zied…”, Arņa Koroševska pētījums par Andreja Upīti “Lielais noliedzējs” (2022), Ievas Strukas pētījums par Anšlavu Eglīti “Par skaisto un aplamo dzīvi” (2022), Viestura Vecgrāvja pētījums par Jāni Poruku “Pie augstā loga” (2023), Ingunas Daukstes-Silasproģes pētījums par Gunaru Janovski “Balsis pār jūru” (2023), un šogad – Gundegas Grīnumas apkopotā un komentētā Ivandes Kaijas dienasgrāmata “Es stāstu visu”.

29. oktobrī uz sarunu muzejā viesosies literatūrzinātniece Inguna Daukste-Silasproģe, kuras monogrāfija “Balsis pār jūru” sniedz ieskatu talantīgā trimdas latviešu rakstnieka Gunara Janovska (1916–2000) dzīves gājumā un radošajā darbībā. Monogrāfija šogad tika atzīta par spēcīgāko darbu literatūrzinātnē un ieguva Latvijas Literatūras gada balvu.

Inguna Daukste-Silasproģe (1968) ir literatūrzinātniece, Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta vadošā pētniece, Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekle. Pētnieciskās intereses saistītas ar latviešu trimdas literatūru dažādās mītnes zemēs, balstoties plašās arhīvu un dokumentu studijās. Četru monogrāfiju autore, kā arī vairāku kolektīvo monogrāfiju līdzautore un rakstu krājumu sastādītāja. Saņēmusi LZA Viļa Plūdoņa balvu literatūrzinātnē (2003), Ērika Raistera piemiņas fonda godalgu (2015), Egona Līva piemiņas balvu “Krasta ļaudis” (2019) un Latvijas Zinātņu akadēmijas balvu (2020).

Pasākumu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Pasākuma norises vieta: A. Upīša memoriālais muzejs Rīgā (Brīvības ielā 38-4).
Pasākuma norises laiks: 29. oktobris, 18.00–19.30.
Ieejas maksa: 5,00 €.

 

Memoriālo muzeju apvienības rīkots publisks pasākums.

Foto un video materiāli tiks publicēti interneta resursos un izmantoti muzeju publicitātes pasākumos.