Lasījumi verandā

Jāņa Akuratera muzejs

Jāņa Akuratera muzejs (Rīga, Ojāra Vācieša iela 6a) piektdien, 20. septembrī, plkst. 18.00 aicina uz “Lasījumiem Verandā. Rožains vējs Potrimpa zemē”, lai kopīgi lasītu un pārrunātu Jāņa Akuratera, Ata Ķeniņa un citu autoru dzejoļus.

Reizi mēnesī Jāņa Akuratera muzejs aicina uz “Lasījumiem…”, lai kopīgi ar sanākušajiem dalībniekiem lasītu, pārrunātu un pārdomātu Jāņa Akuratera, Laimas Akurateres un viņu laikabiedru literāros tekstus. Šoreiz lasīti tiks Jāņa Akuratera dzejoļi, it īpaši no krājuma “Rožains vējs”, kas iznāca 1923. gadā. Zenta Mauriņa recenzijā par krājumu rakstīja: “Zīmīgs ir virsrakstā arī vārds “vējs”: vējš šņāc un krāc un viļņo lielas jūras, bet vējs ir kā dvesma un vada ziedu deju.” Par krājuma kopiespaidu viņa piebilst: “Saules riets… Balta, rožu vītnēm apaugusi marmora terase… Strūklaka… Vakara vējš gurdeni rotaļājas ar birstošām, smaržīgām rožziedu lapiņām… skumīgi dzeltenas un viegli sārtas, sniegbaltas un rozā violetas plīvo norietošā saulē, bet šur tur asiņo saldgrūti sarkanas – tādas gleznas priekšstatu izraisa “Rožains vējs”.”

Līdzās Jāņa Akuratera dzejoļiem lasīti tiks arī Ata Ķeniņa darbi. Šī gada 28. jūlijā Atim Ķeniņam apritēja 150 gadi. Atis Ķeniņš (1874–1961) bija dzejnieks, skolotājs un aktīvs sabiedrisks darbinieks, kurš ir devis būtisku ieguldījumu latviešu kultūras dzīvē 20. gadsimta pirmajā pusē. Viņš uzcēla un izveidoja Ķeniņa skolu kā latviešu kultūras centru 20. gadsimta sākumā, kur notika rakstnieku vakari, atradās mākslas salons un arī izdevniecība “Zalktis”, kurā iznāca Jāņa Poruka un Augusta Saulieša Kopotie Raksti, literatūrai veltītais žurnāls “Zalktis”. 1. Pasaules kara laikā Atis Ķeniņš aktīvi darbojas latviešu bēgļu organizācijās un bija viens no latviešu strēlnieku bataljonu organizētājiem. Viņš ir bijis Latvijas sūtnis Polijā un arī izglītības ministrs. Rakstniecībā Atis Ķeniņš sāka darboties 19. gadsimta 90. gados. Vispirms tika publicēti viņa tulkojumi un atdzejojumi. Viņu interesēja Fridrihs Nīče un vācu jaunromantisma autori, Henriha Ibsena daiļrade un Pola Verlēna dzeja. Savu pirmo dzejoļu krājumu “Potrimpa zemē” Atis Ķeniņš izdeva 1914. gadā. Dzejoļu krājuma nosaukumā Ķeniņš izmantojis senprūšu auglības dieva vārdu. Un viņa dzejā nereti liriskais Es ir dabas valdzinājuma varā. Pēteris Ērmanis apcerē 1924. gadā par Ķeniņa daiļradi rakstīja, ka viņa dzejā ir “daudz temperamenta, bet tas vienmēr silti valgs, bez patosa”.

20. septembra “Lasījumos Verandā” tiks lasīta arī citu autoru dzeja. Dalībnieki ir aicināti nolasīt arī savus mīļākos dzejoļus.

Jāņa Akuratera, Laimas Akurateres un viņu laikabiedru darbu lasīšanas tradīcija kopā ar muzeja speciālistiem Jāņa Akuratera muzejā aizsākās 2022. gada maijā, kad interesenti bija aicināti uz “Lasījumiem verandā”. Aukstākam laikam sākoties, darbu lasījumu pēcpusdienas notika ne vairs verandā, bet gan Gaišajā salonā, Laimas istabā, Kamīnzālē. Un tā tagad jau trešo sezonu lasījumi tiek turpināti, reizi mēnesī aicinot interesentus.

 

Ieejas maksa: 2.00 EUR; skolēniem, studentiem, senioriem: 1.50 EUR.